SSC Modellspecifikt Impreza / STI Racing / BRZ Allmänt Motor byte i GT -00 till STI eller annan motor (+ drivlina kanske? )

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1486
  Lillman
  Deltagare

  Hej.

  Som Topicen säger, kan man ta en motor från en STI, Type RA eller en 22b och stoppa ner i min gt ? råkade ur för ett motor ras igår =/.

  lite små surt nu när våren är här men det är sånt som händer.
  har kollat runt lite och en komplett motor verkar inte så värst dyr.

  någon som har erfarenhet av detta ? eller det kanske är bäst att köpa en komplett donator bil ?

  tacksam för all info jag kan få ang. ämnet

  // Lillman

  #45184
  Desen
  Deltagare

  Borde inte vara några problem om du bara mappar in allt rätt.
  Annars går det ju att beställa fina nya kompletta block från tex http://www.rallispec.com
  Kursen på dollarn är ju ganska fördelaktig för tillfället.

  /Andreas, Skåne, Kristianstad

  “The speed was good, but the corner was too tight” – J. Kankkunen

  SS 2007 1.31.10 GT
  SS 2008 Flat Out!

  #45186
  Lillman
  Deltagare

  har hittat en sti type r motor i japan som jag väntar besked om.

  och i väntan på det tänkte jag plocka isär min för att fast ställa vad det är som har rasat, tror det är ram/stak lagren som har tackat för sig.

  skiljer det sig mycke att plocka isär en boxer jämfört med en “vanlig” motor.

  // Lillman

  #45178
  b20mannen
  Deltagare

  Jag skulle avråda från att försöka renovera motorn själv om man inte har erfarenhet av det sen tidigare.
  Räkna med att slangar, rör och andra attiraljer runt motorn lär behöva bytas. Och detta kan kosta duktigt mycket när man summerar.

  Visst kan man stoppa en “vilken som helst” Imprezamotor i en GT.

  Tar man en STI-motor så gäller det att få med motorkabelstammen komplett med luftmassemätare och styrbox. Det är klart görligt att transplantera in en STI-motor i en GT. Har du flis så kan du plocka i en sexväxlad STI-låda på en gång och få en genuint stark och driftsäker drivlina.

  Jag har gjort detta, och det är ganska så problemfritt om man klarar av elen.

  Det man ska vara vaksam med är helbilsgodkännandet. Därför kanske man ska akta sig för en 2,5-liters STI-motor.

  22B-motor är ju en kul uppgradering då det är en closedeckad motor på 2,2 Liter. Kanske det “grundämne” som är mest tåligt för höga effektuttag i en Impreza?

  Tyvvär så kan det vara svårt att hitta en 22B-motor. Jag har däremot lyckats hitta en helt ny sådan, och kommer att ha den monterad i min GT snart. Komplett med extra allt.

  Mitt råd är att leta upp en komplett STI2,0-motor i bra skick, komplett med allt motorelektriskt, och stoppa i den motorn utan att ens öppna den.

  #45182
  Adam K
  Deltagare

  Om man av någon anledning inte vill byta elen, så är väl en möjlighet att byta bara blocket och behålla originalmotorns toppar? Eller är kamlägesgivare eller några andra givare eller annat ivägen för det?
  Jag vet att man om man har en GT/WRX kommer vara utan starkare ventiler/fjädrar och STins högre lyft? och längre duration.

  #45177
  lunkan
  Deltagare

  Dollarn är ju billig nu så ett 2,5L block från usa skulle jag satsa på 😉 Låt nån firma göra om förbränningsrummet på GT topparna så det matchar med den större borren på 2,5án.

  #45179
  b20mannen
  Deltagare

  Om man av någon anledning inte vill byta elen, så är väl en möjlighet att byta bara blocket och behålla originalmotorns toppar?

  Är ett annat synkmönster på STI-motorn. Så det ställer till det med motorstyrningen. Man gör sig själv en hejdundrande björntjänst om man har nya synkmönstret på vevsensorn och gamla mönstret på kamsensorn.

  #45183
  Adam K
  Deltagare

  Är ett annat synkmönster på STI-motorn. Så det ställer till det med motorstyrningen. Man gör sig själv en hejdundrande björntjänst om man har nya synkmönstret på vevsensorn och gamla mönstret på kamsensorn.

  Nu blev det plötsligt swahili…. Att delar i motorstyrningen inte lirar är jag med på, men VAD är detta? Och, äh, jag ska inte byta till STi-rova närmsta året iallafall 😛

  #45180
  b20mannen
  Deltagare

  Nu blev det plötsligt swahili…. Att delar i motorstyrningen inte lirar är jag med på, men VAD är detta? Och, äh, jag ska inte byta till STi-rova närmsta året iallafall 😛

  Det sitter en liten “syltmunk” 🙂 på vevaxeln, med “piggar” som har en viss placering.
  Dessa piggar är placerade olika på nya och gamla motorerna.

  Sen sitter det lite piggar på ett av kamdreven också. Även här skiljer det sig mellan gammalt och nytt.

  Och dessa piggar ger ett “synkmönster” som är lite speciellt.
  Precis som piggarna på ett självspelande piano, så ger olika placering av piggarna liksom “olika melodier”.
  Så man kan säga att de gamla “syltmunkarna” 🙂 är programmerade liksom för vals, medan de på de nyare motorerna snarare spelar mazurka. :+

  I en motorstyrbox väljer man att den ska lyssna på antingen gamla eller nya Impreza-synkmönstret.

  Men det går inte att välja nya synkmönstret på bara kamhjulets piggar, och nya synkmönstret på bara “syltmunken” 🙂 som snurrar runt med veven.

  Men du kan ju riva isär motorn och “byta syltmunk på veven” så att säga. Så motorstyrningen inte försöker dansa både vals och mazurka. 🙂

  Observera att jag försökte hålla detta på en simpel nivå, och dessutom la in en “syltmunk” i beskrivningen för att engagera även det mest vegeterande motorintellektet. 😉

  Sen är det ju faktiskt fredag! 😀

  #45185
  larsallan
  Deltagare

  Jag skulle avråda från att försöka renovera motorn själv om man inte har erfarenhet av det sen tidigare.Räkna med att slangar, rör och andra attiraljer runt motorn lär behöva bytas. Och detta kan kosta duktigt mycket när man summerar.Visst kan man stoppa en “vilken som helst” Imprezamotor i en GT.Tar man en STI-motor så gäller det att få med motorkabelstammen komplett med luftmassemätare och styrbox. Det är klart görligt att transplantera in en STI-motor i en GT. Har du flis så kan du plocka i en sexväxlad STI-låda på en gång och få en genuint stark och driftsäker drivlina.Jag har gjort detta, och det är ganska så problemfritt om man klarar av elen.Det man ska vara vaksam med är helbilsgodkännandet. Därför kanske man ska akta sig för en 2,5-liters STI-motor.22B-motor är ju en kul uppgradering då det är en closedeckad motor på 2,2 Liter. Kanske det “grundämne” som är mest tåligt för höga effektuttag i en Impreza?Tyvvär så kan det vara svårt att hitta en 22B-motor. Jag har däremot lyckats hitta en helt ny sådan, och kommer att ha den monterad i min GT snart. Komplett med extra allt.Mitt råd är att leta upp en komplett STI2,0-motor i bra skick, komplett med allt motorelektriskt, och stoppa i den motorn utan att ens öppna den.

  Nu måste du ju köpa ett 22b skärmbreddar kit och byta namn till “22bmannen”.

  #45181
  b20mannen
  Deltagare

  Nu måste du ju köpa ett 22b skärmbreddar kit och byta namn till “22bmannen”.

  Jo, jag har insett detta. Men det blir ju en Fejk-22B, så då måste man ju kalla sig för 22gtmannen. Och det är ju inte lika tufft. 🙂

  Sen kanske inte tanken var att stanna på 2,2 Liter…

  Skärmbreddning står ju högt på listan framöver.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.